2017-02-25

Tunnelmia Iijokisoudusta 2011

Eräs melontatoimikunnan vetäjä kyseli Iijokisoudusta. Tässä vähän muisteluita ja kuvia.

Iijokisoutu on viiden päivän pituinen soutu- ja melontaretkitapahtuma Taivalkosken Jokijärveltä Pudasjärvelle. Tapahtumassa melotaan tai soudetaan 25 - 32 km päivässä. Soutajille ja melojille on järjestetty muonitusta ja joka päivä on kyyditys kyseisen päivän lähtöpaikalle, josta pääsee tarvittaessa hakemaan oman autonsa. Iijokisoudun järjestää Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys ry.

Olin melomassa Iijokisoutua heinäkuussa 2011 tapahtuman kolmena ensimmäisenä päivänä. Reitillä oli paljon I-II-luokan koskia, jotka olivat enimmäkseen helppoja. Iijokisoudun kaksi viimeistä päivää ovat kuulemani mukaan koskien puolesta helpompia, joki levenee ja rauhoittuu.
Heinäkuussa 2011 vettä ei ollut Iijoessa mitenkään liikaa. Vaikka kanooteille vesi riitti ja sopiva väylä aina löytyi, isommat alukset eli jokiveneet juuttuivat silloin tällöin vähäksi aikaa kiville.Melojilla oli tapahtumassa enimmäkseen muovisia 3 - 5 metrisiä kajakkeja. Mukana oli myös muutamia inkkareita ja muovisia kajakkikaksikoita. Yksikkömelojalle noin 4-metrinen jokiretkikajakki on ehkä sopivin valinta Iijoelle.
Tapahtuma oli hyvin järjestetty ja tunnelma oli mukava. Vapaan Iijoen puolesta kannattaa soudella ja meloa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti