2017-01-06

Päiväkävelyllä pilvessä (Abisko-Björkliden 2015)


Abiskon kansallispuisto on suosittu retkikohde Pohjois-Ruotsissa Tornionjärven rannassa. Abisko on erään hyvin suositun vaellusreitin lähtö/päätepiste...
Tein päiväretken Abiskosta Björklideniin. Ajatuksena oli katsella hienoja tunturimaisemia, mutta sää ei tällä kertaa ollut siihen kovin suosiollinen.Aluksi kuljin sillan yli, vehreän tunturikoivikon läpi ja nousin ylös rinnettä Rihtonjira-joen vartta seuraillen kohti Abiskon tuolihissin yläasemaa. Ilma oli hyvin kostea ja olo alkoi olla kuin sademetsässä. Joissakin kartoissa mäki taitaa olla merkitty pyöräreitiksi, joten vastaantulevia maastopyöriä täytyy varoa.


Tuolihissi (pilven keskellä)

Lumenviipymiä tunturissa (heinäkuun lopussa)Upeat maisemat täällä Abiskossa...

Ylhäällä tuli suorastaan tippa linssiin, aika montakin tippaa. Oli nimittäin niin kosteaa, että silmälasit kastuivat itsestään. Pilvet peittivät hienot maisemat.

Reitti Abiskosta Björklideniin Njulla- ja Slåttatjåkka/Sloahtta-vuorten satulan kautta on hyvin merkitty, mutta pilvessä aina tuskin erottaa seuraavaa reittimerkkiä, joten kartta ja kompassi on hyvä olla aina mukana.
Vuorten satulan jälkeen reitti vei alemmaksi ja aurinkokin pilkahteli välillä pilvien välistä...Loppumatkalla reitti seurailee Gohpasjåkka-jokea. Joen ylitys onnistuu helposti sillan kautta. Björklideniin laskeutuessa on hienot näkymät Tornionjärvelle.

Nousua reitillä oli 660 metriä. Korkeuseroa lukuunottamatta reitti oli pääosin helppokulkuinen, mutta ylhäällä oli myös jonkin verran rakkakivikkoa. Nousua voi toki helpottaa käyttämällä hissiä, joka vie 500 metriä ylöspäin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti