2017-01-22

Oravareitillä 2011 - 2016
Juvan ja Sulkavan välinen Oravareitti lähtee Juvan leirintäalueelta, kulkee 8 km:n pituisen Jukajärven poikki ja useiden kapeiden jokiosuuksien, pienten koskien ja järvien ketjun kautta päätyen lopulta Sulkavalle Saimaan rantaan. Koko reitin pituus on noin 57 km ja sen melontaan kannattaa varata 2 - 3 päivää. Reitiltä voi tietysti meloa myös lyhyempiä osuuksia. Paikalliset yrittäjät, kuten Sulkavan Oravanpesät, pitävät Oravareittiä kunnossa ja tarjoavat majoitusta, saunomista, kanoottien vuokrausta ja kuljetuspalveluja.
Kapeat ja vaihtelevat jokiosuudet sopivat myös perhemelontaan, toki koskia varoen. Reitti Sulkavan Oravanpesille saakka on melko helppo ja jokiosuudet ovat enimmäkseen rauhallisesti virtaavia. Pari-kolme I-luokan helppoa koskea alkuosuudella kuitenkin on ja lisäksi pari kertaa (Karikosken kanavan jälkeen) täytyy kantaa kanootteja lyhyitä matkoja. Korkealla vedellä myös pari muuta siltaa saattaa joutua kiertämään maitse.
Oravanpesien jälkeen reitti on vähän vaativampi. Kissakoski on mukava laskettava, mutta tulvavedellä täytyy olla tarkkana, että mahtuu sillan ali. Kyrsyänjoen alussa on pieni koski, jossa täytyy tehdä jyrkkä käännös vasempaan uomaan. Reitin vaikeimmat paikat lienevät Lohnankoski ja Kuhakoski reitin loppupuolella. Ainakin Kuhakoski kannattaa tarkistaa sillalta ennen kosken laskemista.


Kuhakoskessa virta painaa oikealle, joten melonta kannattaa aloittaa
keskilinjan vasemmasta reunasta. Matalalla vedellä koskessa on vain kapea väylä.
Kuten monet pienet jokireitit, Oravareitti on yleensä parhaimmillaan alkukesästä. Jokien valuma-alue on kuitenkin suhteellisen laaja ja sateet saattavat hyvinkin nostaa vedenpinnat melontakorkeuteen myöhemminkin kesällä ja syksyllä.
Olen käynyt melomassa Oravareittiä vuosina 2011 - 2016 viisi kertaa erilaisilla kokoonpanoilla, Puijon Ladun ja Kallan melojien porukalla, perheen kanssa ja yksin. Jokaisella kerralla melomaan on lähdetty Toiviosta ja Oravanpesien palveluja on käytetty hyväksi. Oravanpesillä voi majoittua omassa teltassa tai vuokrata aitan.Alkukesästä Oravareitillä käki tuntuu kukkuvan usein juuri ennen koskia. Kerran näin saukon, joka sukelsi nopeasti takaisin virtaan. Kapeaa ja mutkittelevaa jokea meloessa luonto on lähellä, joskus ehkä liiankin lähellä. Ohjausvirheen vuoksi voi nimittäin helposti ajautua pusikkoon, jos kanootti ei jostain syystä "tottele" melojaa...


Vuonna 2016 Oravareitin retkelle oli ilmoittautunut viisi osallistujaa, mutta peruutusten vuoksi retkemme typistyi tällä kertaa kahden melojan ja yhden päivän retkeksi. Sateinen sää hieman latisti tunnelmaa, mutta onneksi saimme oppaaksi joutsenen… Oravanpesillä sauna ja jokeen pulahtaminen teki taas hyvää!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti