2016-12-18

Hiihtelyä Oulangan erämaareitillä 2015


Metsähallituksen luontoon.fi kertoo Oulangan erämaareitistä (26 km): “Juumasta Kiutakönkäälle vievä talvireitti, jolla voit ihailla talvista Oulankaa hiihtäen tai lumikenkäillen. Sitä pohjustetaan kerran viikossa helmikuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin moottorikelkalla ja lanalla. Reitillä ei ole latu-uraa, eikä sitä ole valaistu. Maaston mäkisyyden ja kapeuden vuoksi reitti on vaativa.”


Erämaareitin Juuman ja Jussinkämpän välinen 11 km:n osuus kulkee metsä-, suo- ja järvimaisemissa ja eri kautta kuin suosittu Karhunkierros. Kitkajoen rantamaastoon olisikin varmaan vaikea ajaa kelkkauraa. Sen sijaan Jussinkämpältä Kiutakönkäälle talvireitti pääosin noudattelee Karhunkierros-reittiä.
Lähdin liikkeelle Juumasta 3.3.2015. Vähän märkää lunta sateli ja hiljaista oli hiihdellä Kuusamon erämaisissa maisemissa naavapartaisten kuusien katveessa.

Olin liikkeellä tavallisilla parimetrisillä latusuksilla, joilla tasaiset osuudet ja pienet mäet sujuivat hyvin. Lunta oli kuitenkin sen verran paljon kelkkauran molemmin puoli, että vauhdikkaammissa laskuissa ei mahtunut kunnolla jarruttamaan auraamalla ja toisaalta nousuissa ei ollut tilaa levittää suksia haarakäyntiin. Jotkut mäet olikin parempi suosiolla kävellä tai siirtyä umpihangen puolelle. Eräässä ylämäessä varasin reilusti sauvaan, joka napsahti poikki! Onneksi metsä on täynnä erimuotoisia sauvoja... (Korostan, että sauvarikko ei johtunut doping-testaajien pelosta!)Suosittu Jussinkämppä oli iltapäivällä hiljainen ja autio eikä muutenkaan ketään tullut vastaan ennen Ansakämppää, jonne saavuin illan jo hämärtyessä sinisellä hetkellä. Kämpällä oli pari keski-eurooppalaista vaeltajaa, jotka olivat juuri sopivasti lämmittäneet kämpän. Oulankajokeen oli tehty valmiiksi avanto, joten veden hakeminen oli helppoa.


Ansakämpän lähistölläAnsakämpän iltatunnelmia


Seuraavana aamuna jatkoin hiihtoa eri suuntaan kuin pari muuta kämpällä yöpynyttä vaeltajaa. Oulankajoen rantamaisemissa oli hiljaista ja rauhallista. Rantatörmällä kulkeva reitti oli paikoitellen hyvin kapea.


Vasta saapuessani Kiutakönkäälle alkoi vastaan tulla muita retkeilijöitä ja myös aurinko tervehti ensi kertaa retken aikana valaisten kosken hienosti. Kiutaköngäs on vaikuttava nähtävyys myös talviasussa.


Retki oli oikein mukava kokemus ja talvireitillä oli yllättävän rauhallista parhaan hiihtosesongin aikaan.

Kiutaköngäs talviasussa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti