2018-12-31

Jäätävä Naarajoki lokakuussa 2018

Oli tyyni, kylmä ja kuulas lokakuinen sunnuntaiaamu. Matkalla Pieksämäelle huomasimme, että jotkut järvenlahdet olivat jäässä. Lähestyvästä talvesta kertoi myös se, että Naarajoen melontalaiturit oli jo nostettu pois vesiltä...


Muutama vuosi oli ehtinyt vierähtää edellisestä Naarajoen retkestäni. Tällä kertaa sain seurakseni Jannen ja Tuijan. Kylmän sään ja kylmän veden vuoksi kaikilla oli märkä- tai kuivapuvut.

Olimme liikkeellä kahdella autolla. Aluksi jätimme kajakit Lomatrion rantaan ja siirsimme toisen autoista melonnan lopetuspaikkaan Välijoenkylän sillan lähelle. Sitten aloitimme melonnan Lomatrion rannasta. (Varsinaisen melontakauden aikana suositulla Naarajoen reitillä on myös saatavissa kuljetuspalveluita ja vuokrakalustoa.)


Aurinko heijasteli peilityynen Naarajärven pinnasta.


Oli todella hieno, mutta viileä, melontasää. Ilman lämpötila oli nollan tuntumassa. Vesi oli alhaalla, minkä huomasimme heti Naarajoelle päästyämme.


Jäätävää! Alanteenlammen jälkeisissä mutkissa joki oli jäätynyt. Ohut riite meni onneksi helposti rikki melomalla. Jäiden helistessä jatkoimme matkaa ensimmäisen kajakin toimiessa jäänmurtajana.Naarajoen melontareitti on mutkainen, kapea ja rauhallisesti virtaava. Joella on usein viidakkomainen tunnelma. Monissa paikoissa joutuu väistelemään puita ja oksia.


Tällä kertaa vesi oli niin matalalla, että muutamassa paikassa juutuimme kiinni majavien patoihin tai kaatuneisiin puihin. Kajakista ei kuitenkaan tarvinnut nousta kuin yhden padon ylityksessä.
Naarajoen reittiseloste kertoo: "Ensimmäinen hyvä pysähdyspaikka on suuren sähkölinjan alla, 5 km Lomatriolta". Tässä paikassa jo hymyilytti...

Löysimme karpaloita joen rannasta.
Koivutaidetta matkan varrella.Reilut eväät, kuten lanttukukko ja omenapiirakka, maistuivat Niskanivun laavulla.


Lokakuinen päivä hämärtyi meloessamme Suurenaukeansuon reunassa. Loppumatkasta kaivettiin jo otsalamput esille.


Välijoenkylän kohdalla 20 km:n melontaretkemme päättyi. Oli pimeää ja kajakkien luukut olivat riitteessä. Saimme pakattua kaikki kolme kajakkia yhden auton katolle. Lomatriossa jaoimme tavarat kahteen autoon ja kotimatka alkoi...

Takana oli hieno ja erilainen Naarajoen melontaretki. Vesi riitti juuri ja juuri melomiseen, patoja piti ylittää ja jäätä särkeä. Aurinkoa, ruskaa, karpaloita.


Eikä tässä vielä kaikki. Kotimatkalla näimme kirkkaita revontulia...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti